Πως να απασφαλίσετε το ρολό σας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

Τα ηλεκτροκίνητα ρολά LIRITIS που είναι εφοδιασμένα με κεντρικό μοτέρ έχουν τη δυνατότητα χειροκίνησης, σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω του συρματόσχοινου του μοτέρ. Το συρματόσχοινο αυτό οδηγείται είτε εσωτερικά του ανοίγματος σε μια πλαστική κουκουνάρα είτε εξωτερικά του ανοίγματος σε ένα μεταλλικό κουτί με κλειδί (blidoor). Η χειροκίνηση μέσω πλαστικής κουκουνάρας γίνεται αφού ξεβιδώσουμε την κουκουνάρα οπότε το συρματόσχοινο τραβιέται, το φρένο του μοτέρ απασφαλίζεται και το ρολό λειτουργεί χειροκίνητα. Η χειροκίνηση μέσω blidoor γίνεται αφού τοποθετήσουμε το κλειδί στο blidoor. Ανοίγουμε το πορτάκι του blidoor και με το ειδικό λαμάκι που υπάρχει στο επάνω μέρος στο πορτάκι του blidoor σταθεροποιούμε το πορτάκι προκειμένου να παραμείνει ανοικτό, και λειτουργούμε στην συνέχεια το ρολό χειροκίνητα. Μετά από κάθε χρήση ελέγχουμε τη σωστή εμπλοκή ή απεμπλοκή της ασφάλισης του μοτέρ. Ιδιαίτερα κατά τη χρήση της απασφάλισης πρέπει να δίνεται προσοχή γιατί υπάρχει η πιθανότητα το ρολό να κινηθεί απότομα προς τα επάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με την κατάσταση των ελατηρίων.

 

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή προβλήματος του ηλεκτροκινητήρα

 • Ξεβιδώνουμε (αν πρόκειται για εσωτερική απασφάλιση) ή τραβάμε (αν πρόκειται για εξωτερική απασφάλιση) αργά και προσεκτικά το μηχανισμό χειροκίνησης.
 • ΠΡΟΣΟΧΗ!! Υπάρχει η πιθανότητα το ρολό να κινηθεί απότομα προς τα επάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με την κατάσταση των ελατηρίων.
 • Ανεβάζουμε ή κατεβάζουμε αργά και προσεκτικά το ρολό με τα χέρια στο σημείο που επιθυμούμε
 • ΠΡΟΣΟΧΗ!! Το ρολό πρέπει να ανεβαίνει μέχρι το ύψος που το φθάνουμε άνετα.
 • Βιδώνουμε (αν πρόκειται για εσωτερική απασφάλιση) ή ωθούμε (αν πρόκειται για εξωτερική απασφάλιση) το μηχανισμό χειροκίνησης ώστε το μοτέρ να ξανασυμπλεχθεί
 • Δοκιμάζουμε αν η σύμπλεξη είναι επιτυχής: θα πρέπει το ρολό να μην κινείται σε προσπάθειες κίνησής του με τα χέρια

 

Όταν επανέλθει το ρεύμα ή λυθεί το πρόβλημα του ηλεκτροκινητήρα

 • Ελέγχουμε αν η ο μηχανισμός απασφάλισης βρίσκεται στη θέση εμπλοκής του μοτέρ. Αν δεν βρίσκεται, τότε βιδώνουμε (αν πρόκειται για εσωτερική απασφάλιση) ή ωθούμε (αν πρόκειται για εξωτερική απασφάλιση) το μηχανισμό χειροκίνησης.
  • Σημ: Δεν είναι αναγκαίο το ρολό να βρίσκεται στην ίδια θέση με αυτή που το αποσυμπλέξαμε
 • Δοκιμάζουμε αν η σύμπλεξη είναι επιτυχής: θα πρέπει το ρολό να μην κινείται σε προσπάθειες κίνησής με τα χέρια
 • Ηλεκτροκινούμε το ρολό με το μπουτόν ή τον τηλεχειρισμό